Sundsvall. City of blinding lights. Sweden.

Norra Berget

SundsvallJag har varit så inspirerande efter senaste intressanta  fototräffen, då vill jag bara fotografera igen därefter. Då blivit den här kvällsbilden över stan till.

Stad01-(1-av-1)-2

Du-(2-av-2)

 Torn-(1-av-1)

Utsiktstornet Norra berget

Väg01-(1-av-1)

Norrländsk saga

butik-(1-av-1)Lokala norrländska delikatesser.

buffet-(1-av-1)Här hittar man stora gamla skåp som  kan man hitta mycket gott i.

buffet02-(1-av-1)Äkta vara,  marmelad mums mums.

ost (1 av 1)

Olika osttyper från lokala producenter

Kex-(1-av-1)I  Skvaderboden  kan man idag köpa olika hantverk och godis.

hus

Insamlingsbössan (collection box) på Skvaderboden.

kassa01Skvaderboden museum

 DSC_5976_3848_665

Kaffe för de som fryser  i värme stugan. Kafé  Gesällen. Norra berget.

Vinter-(1-av-1)Snö och halka.

MuseetFriluftsmuseet

Värme-stuga-2

Värme stuga på Norra Berget

Parta-(1-av-1)Värme stuga. Skolbänken från gamla dagar.

pojkar-(1-av-1)

Två glada sundsvallsbor Leon och kompis vill vara absolut med på bilden under tiden som jag fotograferade på Norra Berget.

bänk01-(1-av-1)Den intima. Gammaldags skolbänk med lock, som det var förr.

dockor01-(1-av-1)-2Hantverk

Skridsko01-(1-av-1)Skridskobana med Skvadern i bakgrunden.

dockor01-(1-av-1)

De snygga Norra Bergs damer, allt är hantverk förstås.

KafeKafé Gullgården.

Kyrka200.jpg (1 av 1)

Kopia av sakristian medeltidskyrka. Invigd 1913.

Kapell-2Fornkyrkan. Många som vill gifta sig här under sommaren. Jag har varit här 2011 på ett fantastiskt trevligt bröllop.

Idag, när jag har varit på Norra berget och fotograferade den nya Sundsvallsbron, kommer jag på att det ändrades jätte mycket vad gäller Sundsvallshamnen, på senaste tiden. Det byggdes tom Sveriges första Casino i hamnen. I början på 2000 talet gick jag en kurs inom maskinteknik om projektledning vid Mittuniversitet. Då skrev jag ett projekt om kryssningsfartyg Sundsvall – Björneborg – S:tPetersburg och internationell sjöfart till och från Sundsvall. Att göra Sundsvall som ligger i mitten av Sverige till turiststad, som alla sidor skulle ha rekreation, samarbete mellan grannstäderna och många kulturella spännande utflykter och utbyte. Som skulle betyda många arbetstillfället och fina skatteinkomsten för kommunen och framförallt kanske vänskapsrelation mellan länderna. S:t Petersburg är konstskatternas och världs arkitekturens stad.

Jag förstår att,  Sundsvallsbron har byggts utiffrån miljönsynpunkten, för att minska avgaser och utsläppen i centrala Sundsvall och minska den stora trafiken i Sundsvall. Jag har ingenting mot den bron, men direkt färjan till Sundsvall tyvärr kommer det inte att bli.

bro_01-(1-av-1)

Om jag skulle byggt den bro skulle jag göra den i en helt annat konstruktion. Ok, kanske skulle det kosta mera, men man kunde se lite praktisk på färjetrafik och långsiktigt att  broar kunde öppnas vid fasta tider eller efter behov om stora turistbåtar behövde komma till Sundsvalls hamn. Man kunde tänka sig att försöka minska obalans mellan Stockholm och Västernorrland län och skulle utveckla bland annat infrastrukturen för sjövägar till och från Sundsvall.

färje

Med min projekt beskrivning skapade jag en stor debatt i Sundsvall tidning, men jag hade inte orkat då att gå vidare med det och kämpa på då att synliggöra behovet av en hamnstad som Sundsvall historiskt har varit 🙂 Det är bara en av mina minnen som kommer fram under fotografering, hur det var då *ler*. Silja Line, Fennia, Wasa Queen, Wasa King-  jag hade åkt med de gamla färjorna till och från  Vasa och tycker att det var jätte trevligt att åka den båten. Och det var alltid jätte mycket folk på båten som vill åka med. Silja Line hade cirka 270 000 resenärer under 1995, som var för litet passagerarunderlag. Men många intressanta turister har varit från Norge, som frågade angående färjetrafiken mellan Sundsvall och Finland. På den tiden hade kommit också ”ms Europa”, ett kryssningsfartyg, med tyska turister till Sundsvall.

Som sagt i Sundsvall och närmaste områden finns många sevärdheter och andra aktiviteter som kunde ”dra” turism till Sundsvall.

gammalhusHärbre

Dörr-(1-av-1)

Stallet

Melniza.jpg (1 av 1)Vattensågen

Det är jätte viktigt att man bevarar sin historia och sköter historiska föremål  på rätt sätt. För att kommande generationer känner till sina rötter.

leende-(1-av-1)Den soliga Leende. Häststall.

fägel02-(1-av-1)

Fågelmatning. Precis som olika sorters mat passar för olika arter, passar olika typer av mat vid olika årstider.

vinter23 (1 av 1)

 Nu är vinter över och våren Välkommen till oss!

©All rights reserved by: Irina Schödin 2015

Om Irina S.

Hej alla! Välkommen till min blogg! Jag har stora intresse för konst, mode, historia och fotografering. Här i min blogg kommer jag att lägga upp olika bilder och tar upp olika frågor . Kika gärna och och kanske lämnar en kommentar. Kika gärna på min hemsida: http://irinasartphoto.se ©All rights reserved by: Irina Schödin 2015
Det här inlägget postades i Färjetrafik, Norra Berg, Photography, S:t Petersbrurg, Städer, Sundsvall, Town och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sundsvall. City of blinding lights. Sweden.

  1. lenairene skriver:

    Superfina bilder! Nattbilderna gillar jag mycket.
    /Lena

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.